Slik lager ekspertene Bergens beste pinnekjøtt

hbrakstad

Del denne saken

Pinnekjøttet fra Brakstad ble kåret til “Årets pinnekjøtt” i 2017, og får mye skryt fra både privatkunder og restauranter. Her får du hemmeligheten bak “Brakstadsmaken”.

I kjøttbutikken i Godvik, bare 10 minutter fra Bergens sentrum, skjuler det seg pinnekjøttsider i lange baner. Her er byens beste utvalg av pinnekjøtt, og det lønner seg å være tidlig ute for å sikre seg godsakene til julemiddagen.

Den unike “Brakstadsmaken”  

Øyvind og broren Bjarne Lavik har drevet H. Brakstad Eftf. i mange år, og begge er eksperter på å få den beste smaken på pinnekjøttet.  

– Pinnekjøttet vårt har et godt rykte, og flere av våre kunder sier at de kan kjenne at pinnekjøttet kommer fra oss. Brakstad leverer også mye pinnekjøtt til hotell og restauranter i Bergen og omegn, og det er flere som skryter av “Brakstadsmaken”.

Daglig leder, Øyvind Lavik

Oppskriften på pinnekjøttet hos Brakstad skiller seg fra andre produsenter ved at de blant annet lar pinnekjøttet få lengre tid i tørkeprosessen, slik at smaken blir mer speket. I tillegg blir pinnekjøttet hos H. Brakstad Eftf. lakesaltet i lake av grovt sjøsalt og blir strødd med en blanding av sjøsalt og vakuumsalt.

Slik tilbereder du pinnekjøttet

De to brødrene anbefaler å vanne ut pinnekjøttet i 12-14 timer, alt etter hvordan man liker det.

 – Ved å skifte vann etter ca to timer, får man bort vannet med mest salt i. Så skal pinnekjøttet ligge i det nye vannet resten av tiden, sier Øyvind. 

Det som skjer ved utvanning er at kjøttet får tilbake sin naturlige væskebalanse og at saltmengden reduseres. 

De to brødrene anbefaler å vanne ut pinnekjøttet i 12-14 timer, alt etter hvordan man liker det.

 – Ved å skifte vann etter ca. to timer, får man bort vannet med mest salt i. Så skal pinnekjøttet ligge i det nye vannet resten av tiden, sier Øyvind.

Det som skjer ved utvanning er at kjøttet får tilbake sin naturlige væskebalanse og at saltmengden reduseres.

– Pinnekjøttet skal dampes i ca. 3,5 timer – til kjøttet løsner fra benet. Her er det viktig å passe på at pannen er tett; at det er nok damp og at det ikke siver ut på toppen. Så er det viktig å fylle på litt vann dersom man ser at det blir litt lite, påpeker han.

Pinnekjøttet holder seg i ett år

Øyvind forteller at i motsetning til vanlig kjøtt som må tines sakte i kjøleskap, kan du tine pinnekjøtt som du vil.

– Det er også mulig å legge frosset pinnekjøtt rett i vann. Så lenge pinnekjøttet er godt innpakket, kan det holde seg ett år i fryseren. Så her kan du kjøpe pinnekjøttet i god tid, sier Øyvind, som legger til at de beregner 500 gram pinnekjøtt per person.


Ønsker du å kjøpe pinnekjøtt og lurer du på prisen? Hos Brakstad koster pinnekjøtt kr. 345 per kilo for urøket og kr. 360 per kg. for røket. Her får man også den mengden man vil ha og det blir skåret opp i hele eller halve pinner etter kundens ønske.

De ansatte prøver også å finne sider som passer kundenes ønsker med hensyn til fett så her står kvaliteten i fokus.

Kom gjerne innom oss i butikken så hjelper vi deg videre med julematen.